Lekarna Dobrova

 

Poznate razliko med zdravili z receptom in brez?

 

Za svoje zdravje je potrebno skrbeti ves čas, ne le takrat, ko zbolimo. Z zdravo prehrano, veliko vode in telesne aktivnosti lahko prispevate k ohranjanju svojega zdravja. A kljub temu telo včasih potrebuje dodatno pomoč v obliki zdravil. V Lekarni Dobrova izdajamo tako zdravila na recept kot tista brez recepta.
 
V čem je razlika med zdravili na recept in zdravili brez recepta?

Zdravila z receptom


Ob obisku zdravnika vam ta lahko izda zdravilo na zeleni recept, kar pomeni, da stroške zdravila krije vaše zdravstveno zavarovanje. Odkar v Sloveniji obstaja sistem e-receptov, vam zdravnik recepta ne izda v fizični obliki, temveč ga v elektronski obliki prenese na kartico vašega zdravstvenega zavarovanja. S kartico nato lahko v katerikoli lekarni prevzamete vaše zdravilo.

Seveda smo z e-receptom v lekarni postali odvisni od delovanja informacijskega sistema, zato vas prosimo za potrpežljivost, če nas ta pusti na cedilu.

Kadar gre za zdravilo, ki je namenjeno dolgotrajnemu zdravljenju, vam ga zdravnik lahko izda na obnovljivi recept. To pomeni, da boste isto zdravilo prejeli večkrat v daljšem časovnem obdobju. Koliko škatlic boste prejeli ob eni izdaji in število ponovitev, bo določil zdravnik. A ne skrbite, na to vas bomo vedno opozorili in vam povedali, kdaj se morate vrniti k nam po novo dozo.

Včasih zdravnik za vas izbere zdravilo, za katerega morate doplačati, na kar vas bomo opozorili. 

Kadar vam zdravnik izda zdravilo na beli recept, ga vaše zdravstveno zavarovanje ne krije. To pomeni, da ga morate plačati sami.
 
Če niste zdravstveno zavarovani, je potrebno vsa predpisana zdravila plačati. Zdravnik vam v takem primeru izda recept v klasični, torej papirni obliki.

Zdravila brez recepta

 

V naši lekarni izdajamo tudi zdravila brez recepta. Ta so namenjena samozdravljenju in jih morate plačati sami. 

Samozdravljenje je namenjeno le lajšanju blažjih težav, zato vas bomo opozorili, kdaj vaše stanje zahteva obisk zdravnika.
 
Pri soočanju s težavami, primernimi za samozdravljenje, vam bomo pomagali izbrati za vas najustreznejše zdravilo brez recepta, npr. pri glavobolu, znakih prehlada, blagi vročini ipd.
 
Pri samozdravljenju morate biti izjemno pozorni na znake in simptome. Zato smo vas dolžni povprašati o njih, da vam lahko ustrezno svetujemo. Če se vaše stanje ne izboljša v nekaj dneh, vam svetujemo obisk zdravnika.